«کتابخانه امیرحسین فردی» جایی برای تاثیرگذاری فرهنگی
محرومیت های حاشیه شهرهای بزرگ، ابعاد مختلفی دارد و آنقدر گسترده است که برای هرکس و در هر جایگاهی که باشد، مجالی برای خدمت پیدا میشود.
علی قیاسی به همراه جمعی از افرادی که بیشتر دغدغه گسترش ابعاد فرهنگی را در خدمت به مردم حاشیه شهر مشهد دارند، تلاش کرده است با ایجاد یک کتابخانه عمومی خودگردان، بتواند برخی از این خلاءهای فرهنگی را برطرف کند.
فعالیت های فرهنگی علی قیاسی در امر ایجاد کتابخانه و توانمندسازی فرهنگی مخاطبان در حاشیه شهر مشهد، سال 1392 و در خیابان طبرسی شمالی مشهد آغاز میشود. اما این کار، سابقه 4 ساله داشته و از سال 1388 آغاز شده که البته در مقیاسی کوچکتر، تجربه شده تا مدلی قابل ارائه پیدا کردهاست.
آغاز تجربه ایجاد کتابخانه به ایجاد گعده های کتابخوانی برای خردسالان و نوجوانان در پایان جلسه دعای ندبه و در یک مسجد باز میگردد که در ادامه راه، در فضای یک مغازه کوچک استیجاری ادامه پیدا کرده که قفسه های کتاب آن با کارتن آماده شده و اجاره آن نیز به سختی تامین میشده است. پس از مدتی این کار گسترش پیدا کرده و به مغازهای بزرگتر منتقل شده که قفسه و تعدادی کتاب نیز با وعده پرداخت طولانی مدت و برخی دیگر از کتابها نیز از طریق کتابهای امانی برخی افراد تامین میشود که در مجموع شاید تعداد کتابهای موجود در آن به حدود 2 هزار جلد کتاب میرسید.
این گروه سال 1392 و پس از فوت مرحوم «امیرحسین فردی» که از نویسندگان متعهد و فعالان ادبیات انقلاب به شمار می آمد، تصمیم گرفتند نام او را بر سردر کتابخانهای که ایجاد کرده بودند، نصب کنند و اینگونه بود که افتتاحیه رسمی کتابخانه مردمی امیرحسین فردی هم برگزار شد.
اما چون دغدغه آنها توانمندسازی حاشیه شهر بوده، تصمیم به گسترش شعب کتابخانه میگیرند و 2 شعبه دیگر را نیز تاسیس میکنند. هر چند بنا به دلایلی ادامه کار آن دو شعبه متوقف می شود، اما از سوی دیگر، از فرصت ایجاد شده برای تامین بخشی از فضای مستقل کتابخانه با کمک وقف یک فرد نیکوکار استفاده میکنند تا همان شعبه اصلی کتابخانه به ثبات برسد.
این کتابخانه در حال حاضر به نوعی کتابخانه عمومی خودگردان مبدل شده که هزینه های آن از حق عضویت اعضا، برخی کمکهای سازمانی و نیز کمکهای خیران و نیک اندیشان تامین می شود.
مدل مسابقات کتابخوانی و انجمن کتاب برگزار شده توسط این مجموعه، از نقاط قوت کار آن به حساب میآید. ضمن اینکه در کنار کتابخوانی، بازی فکری نیز در کنار کار و برای مخاطبان خردسال و کودک پیش بینی شده تا در کنار بازی، با کتاب انس پیدا کنند.
در حال حاضر، تعداد کتابهای کتابخانه مردمی امیرحسین فردی به حدود 10 هزار جلد و تعداد اعضای آن از زمان تشکیل تا کنون نیز به حدود 4 هزار نفر میرسد که البته این تعداد اعضا به صورت سالانه متغیر بوده و به صورت میانگین سالانه 600 نفر به عنوان اعضای کتابخانه از خدمات آن استفاده میکنند.