«موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام» جایی برای تمدن پژوهی و اسلام کاربردی
«موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام» با همت آیت الله سید محمد محسن دعایی، شیخ عبدالحمید واسطی و چند تن دیگر از اساتید و محققین حوزه علمیه مشهد در سال 1386 راه اندازی شده است. این موسسه مجموعه ای تحقیقاتی، آموزشی، فرهنگی حوزوی و به لحاظ هویتی یک سازمان مردم نهاد است. ماموریت این موسسه طراحی نرم افزار تمدن نوین اسلامی و تولید سیستم های دینی با استفاده از منطق فرآیندها، طراحی ساختارهای تمدنی بر اساس نگرش، قانون و فرهنگ اسلام با مبانی اسلامی شیعی، حکمت الهی، فقه جواهری و تمدنی و عرفان شیعی است.
به زبان ساده این موسسه می خواهد دین را به متن زندگی مردم بیاورد و به همین منظور از پژوهش در دین شروع و تلاش کرده اند آن را کاربردی کنند تا در زندگی روزمره استفاده شود.
این موسسه در دهه دوم فعالیت خود در نظر دارد تا دستاوردهای دهه گذشته را تثبیت و بر پژوهش های کاربردی تولید شده تمرکز و دستاوردهای علمی موسسه را پایلوت سازی کند تا در عمل اجرا شود و همچنین برای نمادسازی و گسترش قلمرو فعالیت های خود برنامه ریزی دارد .
موسسه مطالعات راهبردی به عنوان یک هلدینگ علم دینی، هم نیرو تربیت می کند (مجتهد تمدن ساز) و هم تلاش می کند که طبق نیاز جامعه پژوهش کند و در نهایت در تکمیل این چرخه پژوهش های تولیدی را تبدیل به محصول می نماید.
در طول این مدت چهارده سال که از تاسیس موسسه می گذرد صدها فعالیت اثربخش انجام شده است که از آن جمله می توان قرار گرفتن موضوعات و مسائل کاربردی برای درمان آسیب های اجتماعی در پایان نامه های سطح سه و چهار حوزه، دعوت از صاحب نظران رشته های مختلف علوم و معارف اسلام برای عرضه مباحث و برگزاری نشست های تخصصی با حضور آیات عظام و حجج اسلام در موضوعات مختلف تمدن اسلامی و الگوی اسلامی پیشرفت، ارائه مباحث در قالب مقالات علمی پژوهشی در مجلات و همایش های معتبر و قرارگرفتن موضوعات و مسائل در فرآیند کرسی های نظریه پردازی که در این رابطه 20 طرح نامه در نظر گرفته شده و برگزاری نشست های ترویجی در مدارس علمیه و دانشگاه های مختلف بخشی از آنها می باشد. طراحی برنامه های آموزشی و پژوهشی حوزوی برای شکل گیری فضای اجتهاد در علوم عقلی و نقلی نیز از این فعالیت ها می باشد. همچنین می توان به برگزاری صدها کارگاه آموزشی در موضوعاتی نظیر حجاب و عفاف، مهدویت، زیارت، جمعیت، ولایت فقیه و ده ها موضوع دیگر اشاره کرد.
تاسیس مدرسه تخصصی فلسفه و کلام نور حکمت رضوی و مدرسه تخصصی فقه تمدنی امام رضا(علیه السلام) در قسمت آموزش های حوزوی، راه اندازی شش گروه علمی تعلیم و تربیت، شهر اسلامی، گروه مطالعات علوم بنیادین، گروه علمی خانواده معیار، گروه علمی حکمرانی اسلامی و گروه علمی مهندسی سیستمهای اجتماعی در حوزه پژوهش و تاسیس موسسه اقماری خانه خورشید طلایی در زمینه سبک زندگی اسلامی، موسسه اقماری معماری کلبه آرامش در زمینه خانواده متعالی، موسسه اقماری سروش سپهر هنر در عرصه رسانه و هنر رضوی، اقدام جهت تاسیس مرکز نوآوری علوم و معارف اسلامی با همکاری پارک و علم و فناوری خراسان و فعال سازی انتشارات تمدن اسلامی، اینها بخشی از فعالیت های موسسه مرتبط با هلدینگ علم دینی است.
برگزاری کارگاه های آموزشی تحت عنوان نگرشی دیگر از فعالیتهای مهم این مجموعه است. کارگاه آموزشی تربیت مدرس برای کارگاه های نگرشی دیگر نیز در امتداد همین عنوان است که زمینه گسترش علوم و معارف کاربردی اسلامی را در جامعه فراهم می کند.
تولید کتاب و فصلنامه و لوح فشرده در راستای اهداف موسسه از دیگر کارهایی مورد توجه است.
تاکنون بیش از 1000 کارگاه آموزشی عمومی و بیش از 100 دوره تربیت مدرس در سراسرکشور برگزار شده، و بیش از 150 عنوان کتاب در حوزه های مختلف فرهنگ و جامعه چاپ شده است. بیش از 100 عنوان لوح فشرده آموزشی نیز در همین راستا تهیه شده است.
هم اکنون با تولید برنامه چشم انداز ده ساله موسسه در افق 1410، این مجموعه با انسجام سازمانی کم نظیری به سمت اهداف بلند تعیین شده در حال حرکت می باشد.
معرفی موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلامی حجت الاسلام دعایی
مشاهده و دانلود
آقای سید محمد محسن دعایی موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام
مشاهده و دانلود