مجموعه فرهنگی و تربیتی حضرت قاسم (ع) فضایی برای تربیت و رشد نوجوانان
مجموعه فرهنگی و تربیتی حضرت قاسم (ع) سال 1397 در مسجد و هیئت شاهزاده قاسم (ع) نیشابور شکل گرفت. این مجموعه باهمت مهدی گرمابی و سایر اعضای هیئت امنای مسجد برپا شد. رویکرد این مجموعه تربیتی است و جامعه هدف آن نوجوانان 10 تا 16 سال و از پایه تحصیلی ششم تا دوازدهم است.
اعضای این مجموعه به دنبال مسجدی با تراز انقلاب اسلامی از منظر امامان انقلاب بودند. آنها کارشان را با این دغدغه شروع کردند که جایگاه مسجد بین مردم و نوجوانان و جوانان کجا است. صحبت های مقام معظم رهبری و گفته امام راحل (ره) که مسجد سنگر اسلام است و باید سنگرها حفظ شوند عمل کردند. هدف دیگر آنها تربیت نوجوانان در حوزه های مختلف ورزشی، علمی، تفریحی، اخلاقی، سلامت روح و جسم و غیره است. آنها به این نتیجه رسیدند که نوجوانان در همه حوزه های زندگی نیاز به آموزش دارند برای همین کارگروه های مختلف علمی، فرهنگی، تفریحی و غیره را در مجموعه شکل دادند. آنها معتقد بودند که مردم و جوانان باید برای رفع مشکلات به مسجد بیایند و حضور مردم در مساجد پررنگ تر شود و فقط برای ادای نماز به مسجد نیایند.
برای رسیدن به این اهداف مسجد و امور تربیتی را سرلوحه کار خود قرار دادند. سپس اقدام به تربیت نیروهای کارآمد کردند. جوانان نخبه و علاقه مند به فعالیت های تربیتی را انتخاب کردند و به آنها آموزش دادند تا در آینده مربیان نوجوانان شوند. هدف از تربیت نوجوانان هم کادرسازی و تربیت سرباز برای امام زمان (عج) همچنین تربیت نیروها برای کار تشکیلاتی است.
برای رسیدن به اهداف از همه ارکان مسجد کمک گرفتند. کانون فرهنگی و پایگاه بسیج برادران که هر دو به نام مسجد یعنی حضرت قاسم (ع) است. برای جوانان نخبه از قرارگاه قرب بقیه ا... نیشابور استفاده کردند. بعد از تربیت نیروهای جوان و با تسهیلگری هیئت امنای مسجد رسماً فعالیت مجموعه از سال 1397 آغاز شد.
اتاق فکر این مجموعه 10 نفر است. تغییر نوجوانان هدف اصلی این مجموعه است. به این معنا که جوانان با آگاهی تغییر کنند و مسیر درست زندگی را انتخاب کنند وگرنه ناآگاهانه تغییر خواهند کرد.
از سال 97 تا کنون بیش از هزار نفر جذب کردند. برای جذب نوجوانان سراغ آموزش وپرورش رفتند و بعد از یک سال پیگیری مداوم توانستند با مدارس ارتباط گرفته و طرح را به نوجوانان و خانواده هایشان ارائه دهند. در مصاحبه های حضوری هر سال بین 180 تا 200 نفر را عضو مجموعه و مسجد می کنند و برنامه های مختلف علمی، ورزشی، آموزشی و تفریحی را برایشان در مسجد برگزار می کنند. نوجوانان بر حسب توانمندی و علاقه شان جذب کارگروه موردنظر می شوند.
بعدازاین تجربه مهدی گرمابی به عنوان دبیر مساجد نیشابور انتخاب می شود و به دنبال فعال کردن سایر مساجد می رود و تا کنون توانسته به عنوان تسهیلگر 12 مسجد دیگر شهر نیشابور را در این حوزه فعال کند. در حال حاضر نظارت بر مجموعه را برعهده دارد. مدیریت مجموعه بر عهده مسعود الهی است و در این مسیر محسن خرمی دبیر مجموعه با او همکاری دارد.
از چالش های این مجموعه برای رسیدن به اهداف می توان به موارد ذیل اشاره کرد. ارتباط سخت با سازمان ها و نهادهای مختلف و عدم همکاری آنها که با صحبت های امام جمعه شهر برطرف شد. چالش بعدی عدم همکاری هیئت امنا برای اجرای این طرح بوده است که با صحبت و گفتگو در نهایت با اجرای طرح موافقت کردند.
برای نتیجه دادن آموزش به نوجوانان نیز خانواده ها را پای کار آوردند و دغدغه خود را با آنها در میان گذاشته و در این مسیر از راهنمایی و مشورت آنها کمک گرفتند و از خانواده ها خواستند تا در این مسیر به آنها کمک کنند. زمانی که خانواده تغییر فرزندشان را می دیدند، متوجه ارزش کار می شدند و برای تغییر نوجوانشان راضی به پرداخت هزینه کلاس ها بودند.
از اهداف آینده این مجموعه برگزاری این دوره ها و آموزش های تربیتی برای خواهران است.
دستاوردهای مجموعه فرهنگی و تربیتی حضرت قاسم (ع)
برگزاری دوره های آموزشی و علمی مختلف در این سال ها و جذب حدود 1000 نوجوان
برگزاری 10 اردوی اعتکاف علمی
برگزاری این دوره ها برای مساجد دیگر شهر و فعالیت 12 مسجد دیگر در این حوزه
آموزش و توانمند کردن جوانان برای ارائه مباحث آموزشی و معرفی آنها به مساجد دیگر
تهیه مستند مسجد نشان از جمله دستاوردهای این مجموعه در این سال ها است.